Избират новите трима борци с корупцията след Нова година. Още не

...
Избират новите трима борци с корупцията след Нова година. Още не
Коментари Харесай

Избират новите трима борци с корупцията след Нова година


Избират новите трима борци с корупцията след Нова година. Още не е подготвен законът за втората комисия – за лишаване на нелегално добито имущество.
Едва след Нова година ще бъдат
определени членовете на новата комисия за битка с корупцията по високите етажи. Депутатите одобриха дефинитивно закона късно вечерта в четвъртък, само че той ще влезе в действие от декември. Това значи, че излъчването на тричленката, претендентите за която авансово ще се пресяват от номинационен ръб, ще стане след Нова година.
Сегашната КПКОНПИ
дефинитивно се раздели на две. Още не е ясно обаче по какъв начин ще проработи втората комисия – за лишаване на нелегално добито имущество, защото този закон до момента не е показан от ръководещите. Десислава Атанасова даде обещание, че ще бъде импортиран още идната седмица.

Със сигурност предсрочно ще бъде прекратен мандатът
на сегашната антикорупционна комисия.
5-имата ѝ членове бяха определени през април 2018 година От март 2022 година отпред е зам.-шефът Антон Славчев, откакто ръководителят Сотир Цацаров подаде оставка. Преди това изгуби позволява си до класифицирана информация.

Три дни диспути лиши разделянето на КПКОНПИ. Това, че един орган се занимва с друга по естество работа,
бе измежду претекстовете за промяната.
Тримата членове на новата комисия ще се избират от Народно събрание с квалифицирано болшинство – 160 гласа, вместо с досегашното нормално. Ще имат право на един шестгодишен мандат. Те ще се ротират отпред на комисията на всеки 2 година Може да са с юридическо или икономическо обучение, само че би трябвало да имат най-малко 7 години стаж като адвокати или в службите за сигурност. И неправителствени организации
ще могат да вършат оферти.
Въвеждането на номинационна комисия за асортимент на претендентите стана по концепция на ПП-ДБ. След напрежение сред сътрудниците се реши, че този “борд ” ще предлага на депутатите единствено “препоръчително ” оценяване.

С оперативно-издирвателната активност ще се занимават проверяващи инспектори. Те могат

да използват физическа мощ, както и белезници, халосни патрони и гумени куршуми
Отхвърлена бе обаче концепцията
комисията да има право да употребява служители на реда под прикритие и специфични разследващи средство по своя преценка. И до момента те се полагаха на КПКОНПИ, само че единствено след решение на съда. Така ще бъде и отсега нататък.

С ръкопляскания завърши последното гласоподаване предходната вечер. “Приехме най-хубавия вид на този закон. Облекчена конструкция, трима индивида в ръководството, извънредно самостоятелен шеф на
дирекция с огромни пълномощия,
да може да сезира непосредствено двете прокуратури – и българската, и европейската, без комисията, което демонстрира, че има самостоятелен човек и цедилка – някой, който да може да обира сигналите ”, разяснява след съвещанието депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Законът е един от наложителните (общо 13),
с цел да получим второто плащане по проекта
за възобновяване и резистентност. За тях ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи се схванаха да се одобряват преди локалните избори, само че срокът в действителност е 6 октомври, тъй като 3 седмици преди вота Народното събрание излиза във почивка. Като “ключа на България към Шенген, 3% недостиг и същинската битка против корупцията ” пък дефинира промяната съпредседателят на “Промяната ” Кирил Петков.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР